מן המקורות (כ"א): בן-גוריון
שדה בוקר, 8.4.64
מר אלישר היקר,
גם אני לא אשכנזי. כל ימי הייתי רק יהודי, ושום איש לא יהפוך אותי לאשכנזי או לפולני.
גם אתה, כפי שאני יודע אינך אלא יהודי, כי אני – יש לי ענין אך ורק ליהודים.
בברכה
ד. בן-גוריון
שדה בוקר, 19.5.64
מר אליהו אלישר המכובד.
אני מצטער שלא עלה בידי לענותך עד היום. אולי זה חסרון או ליקוי, אבל מעולם לא הרגשתי ואיני מרגיש שאני אשכנזי, לא בילדותי, ולא בנעורי, לא בגולה ולא בארץ. לא הייתי אלא יהודי, אולי יהודי לא כל כך טוב, אבל לא "אשכנזי". גם כשישבתי בסלוניקי – העיר העברית הראשונה שראיתי בחיי, ולא הבינותי שפת היהודים, לא הייתי אשכנזי, כי בעיר היו סוחרי הנשים רק אשכנזים, ושם זה היה שֵם נרדף עם סוחרי-הנשים, ומכירי הזהירו אותי שלא אסביר אי ידיעת ה"חודיאו" שלי ע"י היותי "אשכנזי".
בכבוד רב
ד. בן-גוריון
שדה בוקר, 15.8.64
מר אלישר יקר,
ממכתבך אני רואה שקשה לך לתאר יהודי שאינו כלל בן עדה זו או אחרת. מה לעשות – ולא הייתי ולא אהיה אף "אשכנזי" – אלא יהודי. אפילו לא – יהודי חילוני או דתי, אלא סתם – יהודי…
אני מצטער על הרמב"ם ויהודה הלוי שכתבו ספריהם הפילוסופיים בערבית, ואני מבין מה דחף אותם לכך, אבל הם בעיני הוגים יהודים ותו לא.
בכבוד ובידידות (בטעות נכתב במקור: בכבוד ובדידות)
ד. בן-גוריון
שדה בוקר, 16.2.70 (בטעות נכתב במקור: 16.2.69)
למר אליהו אלישר – שלום וברכה.
אני לא אעמוד על שאר הטענות במכתבך. אני אף פעם לא ידעתי ולא ראיתי את עצמי שאני אשכנזי – אלא יהודי. שהייתי קצת יותר משנה (כשהלכתי ללמוד תורכית בסלוניקי) וגרתי כמובן במשפחה ספרדית, והאם לא הבינה איך זה אין אני מבין מה שהיא אומרת לי – הזהירו אותי מכירי שלא אגיד לה שאני אשכנזי – כי בסלוניקי היו כל סוחרי הנשים אשכנזים ורק אשכנזים, והשם אשכנזי בסלוניקי היה פירושו – סוחר נשים, ולכן לא יכולתי להסביר למארחת שלי – אשה זקנה שהתיחסה אלי כאילו הייתי בנה – שאני אשכנזי, ולפני בואי ארצה באמת לא ידעתי כלל שאני אשכנזי – כל חיי הכרתי את עצמי רק כיהודי, ונדמה שאתה, ידידי אליהו אלישר, מכיר אותי שבשבילי יהודי הוא יהודי ולא ספרדי, אשכנזי או תימני.
בידידות,
ד. בן-גוריון
שדה בוקר, 8.10.72
ליקירי אליהו אלישר – שלום וברכה
אני מודה לך מקרב לב על מכתב ברכתך. מעולם לא הייתי שייך או קרוב לגוף או קהלה – אלא יהודי פשוט, ככל אחד מיהודי העולם. נולדתי בפולין הרוסית, אבל מעולם לא הייתי לא רוסי ולא פולני – אלא אך ורק יהודי, ולא הייתי חבר בשום "עדה" יהודית, לא בימי שבתי בפולין הרוסית ולא אחרי בואי בגיל 20 לארץ, אולם אני מוכן לעזור לכל יהודי, המשתייך לאיזו עדה, והוא חי בארץ – להיות אך ורק יהודי ולדבר אך ורק עברית. ואני שמח מאוד לדעת שדעתך בענין זה היא כדעתי, ושנינו הננו יהודים ורק יהודים, ואני מוכן ומזומן לעזור לכל בן עדה, לראות עצמו כיהודי לדבר עברית, גם אם הוא יודע לשונות זרות. כמוך וכמוני!
בהוקרה
ד. בן-גוריון
מתוך "לחיות עם יהודים", הכרך השני באוטוביוגרפיה של אליהו אלישר (הכרך הראשון הוא: "לחיות עם פלשתינים").
אליהו אלישר מוזכר רבות בספרו של סמי שלום שיטרית כמוביל הקו הרדיקלי במאבק המזרחי.
אליהו אלישר מוזכר רבות בספרה של אסתר גליצנשטייו מאיר "בין בגדאד לרמת גן"
http://kedma.co.il/index.php?id=2687&t=pages
תודה אלמוג.
עיתוי מצוין