שנה ראשונה, פרשת וישב:
"אזכיר עוד בפרשה זו הלכות חנוכה, אשר רוב השנים אני דורש אותם, בעזרת השם יתברך, בפרשת וישב:
"וּבַגֶּפֶן שְׁלֹשָׁה שָׂרִיגִם וְהִוא כְפֹרַחַת עָלְתָה נִצָּהּ הִבְשִׁילוּ אַשְׁכְּלֹתֶיהָ עֲנָבִים" (בראשית מ', י'). נראה לי, בסייעתא דשמייא: "גפן" – אלו ישראל, שנמשלו לגפן, שהוא עץ חלש ורך, אך פירותיו טובים מאוד, שיש בהם אכילה ושתיה; כן ישראל, אף על פי שהם רכים וחלשים, עושים פירות טובים בתורה ומצוות…
ותיקון של ישראל הוא שלושה מדרגות, ותחילה "הִוא כְפֹרַחַת" – בתשובה שבהרהור הלב, ואחר-כך "עָלְתָה נִצָּהּ" – תשובה במעשה, אך היא מיראה, ואחר-כך "הִבְשִׁילוּ אַשְׁכְּלֹתֶיהָ עֲנָבִים" – תשובה מאהבה, שהזדונות יתהפכו לזכויות. ואפקה בלשון "בישול" – לרמוז על הצניעות של התשובה, כמו שכתוב "(הִגִּיד לְךָ אָדָם מַה-טּוֹב וּמָה-ה' דּוֹרֵשׁ מִמְּךָ כִּי אִם-עֲשׂוֹת מִשְׁפָּט וְאַהֲבַת חֶסֶד) וְהַצְנֵעַ לֶכֶת עִם-אֱלֹהֶיךָ" (מיכה ו', ח'); שאם יעשה תשובה בצניעות, יצליח בה יותר. וידוע, שכל דבר המתבשל בקדרה, אם יכסו הקדרה – יתבשל בטוב וגם במהרה. או יובן אמרו "שְׁלֹשָׁה שָׂרִיגִם" – כנגד מחשבה ודיבור ומעשה, שצריך שיהיו התורה והמצוות בשלושתם, וישראל לא יהיו שלמים אלא רק בשלושה אלו ביחד.
נמצא שלמות התורה והמצוות הוא רק בשלושה אלו, לכן התורה נקראת "אור", והמצווה – "נר", דכתיב "כִּי נֵר מִצְוָה וְתוֹרָה אוֹר (וְדֶרֶךְ חַיִּים תּוֹכְחוֹת מוּסָר)" (משלי ו', כ"ג); והיינו, כי הנר כולל שלושה דברים ביחד: הוא עצמו, והפתילה, והשמן שבתוך הנר; ואם יחסר אחד מהם, לא יעשה הנר פעולתו. וכן נמי האור יש בו שלושה גוונים, כנגד שלושה הנזכרים. ולכן בחנוכה נעשה להם הנס באור המנורה, שהיא משולשת: בכלי, ושמן ופתילה; וגם האור שלה משולש בשלוש גוונים – לרמוז, שזכו לנס זה על אשר היתה עבודת הקודש אצלם שלמה במחשבה ודיבור ומעשה…
אוכלין מאכלי חלב בחנוכה, זכר לנס שנעשה בחלב, שהאכילה יהודית את האוייב, שהיה ממלכי יוון, והמעשה הובא בספר "חמדת-הימים"".